Et brudd er aldri enkelt, og kjærlighetssorg er ofte uunngåelig.
Det finnes mange måter å håndtere sorgen på, og noen metoder er definitivt bedre enn andre.
I denne artikkelen gir vi deg våre beste råd for å gjøre prosessen så smertefri som mulig, samtidig som vi gir deg en oversikt over sorgens ulike faser.
Første fase: Sjokket

For mange starter bruddet med en sjokkfase, spesielt hvis avslutningen kom uventet. I denne fasen føles det hele ofte uvirkelig, som om det som har skjedd ikke er helt sant.
Det kan være vanskelig å akseptere at din kjæreste nå er blitt en ekskjæreste. Følelsene kan være intense og motstridende – du kan føle fortvilelse, apati, tristhet og til og med sinne.
Hvorfor får man sjokk ved brudd i forholdet?
Disse følelsene skyldes at stresshormoner flommer gjennom kroppen, noe som kan føre til en følelse av fysisk smerte.
Dette er grunnen til at kjærlighetssorg bokstavelig talt kan føles som om det gjør vondt i hjertet. Appetitten kan også forsvinne i denne perioden, og selv favorittrettene dine kan virke uinteressante.
I sjokkfasen mangler mange lyst og motivasjon til det meste. Det er en tung periode, men det er viktig å huske at det blir bedre med tiden.

Slik kommer du deg gjennom sjokket
Vi anbefaler at du bruker tid med venner og familie i denne fasen.
Det å være sammen med nære og kjære kan gi deg trøst og minne deg på at du fortsatt har mange gode mennesker i livet ditt. Samvær med andre kan også hjelpe deg med å slippe taket i de tunge tankene, om enn bare for en liten stund.
Andre fase: Reaksjonsfasen

Sjokkfasen varer heldigvis sjelden lenge. Etter noen dager går det opp for de fleste at forholdet faktisk er over, og man trer inn i reaksjonsfasen.
I denne perioden begynner du for alvor å forholde deg til hva som har skjedd.
Tankene kretser ofte rundt tapet og savnet av ekskjæresten, og kroppen kan fortsatt være preget av stresshormoner. Dette kan føre til motløshet, mørke tanker og til og med fysiske smerter.
Møt mennesker du kjenner og stoler på

Det er viktig å dele det du føler med noen du stoler på i denne fasen.
Det å lette hjertet ditt og sette ord på tanker og følelser kan hjelpe deg med å unngå å synke ned i en dypere tristhet som kan være vanskelig å komme ut av.
Gjennom samtaler med venner eller familie kan du oppleve støtte og forståelse, noe som kan gi deg følelsen av at du ikke er helt alene, selv om du savner å ha en partner.
I tillegg kan nære personer som har vært i lignende situasjoner gi deg råd og perspektiver som kan være til hjelp. Å få støtte og gode innspill fra dem rundt deg kan være avgjørende for å komme deg gjennom denne tunge fasen.
Tredje fase: Reperasjonsfasen

Den tredje fase, reparasjonsfasen, markerer et vendepunkt etter tiden du har tilbrakt i reaksjonsfasen.
På dette tidspunktet begynner fokuset ditt å endre seg fra det som gikk galt i forholdet, til hvordan du kan bevege deg fremover.
Livet begynner å bli normalt igjen
Når du føler deg klar til å endre fokus, vil du merke at du gradvis vender tilbake til livet og til arrangementer og aktiviteter du tidligere ikke orket å delta på.
Behovet for å snakke om bruddet minsker, og tankene om ekskjæresten blir mindre påtrengende.
Selv om fremgangen er merkbar, kan du fortsatt føle deg sårbar. Derfor anbefaler vi at du i denne fasen holder verden din relativt liten, ved å prioritere små sammenkomster med nære venner som kan støtte deg hvis følelsene skulle ta overhånd.

Bruk tid på å pleie deg selv
Når overskuddet begynner å komme tilbake, er det viktig å gjøre noe godt for deg selv.
Finn ut hva som gjør deg glad, og bruk tid på dette. For mange er trening et populært valg i denne fasen.
Det kan frigjøre dopamin og gi deg både energi og en følelse av mestring. Trening kan dessuten forbedre både humøret og utseendet, noe som kan være en ekstra motivasjon når du etter hvert er klar for å date igjen.
Det er likevel mange andre måter å pleie seg selv på. Hvis du er glad i god mat, kan du eksperimentere med matlaging eller unne deg gode restaurantbesøk. Liker du filmer og serier, kan du ta en pause og fordype deg i alt Netflix har å tilby. Det viktigste er å finne aktiviteter som gir deg glede og styrke.
Fase fire: «gjenoppstandelsen»

Den fjerde fasen, gjenoppstandelsen, er der du har kommet deg såpass mye over bruddet at du er klar for å åpne opp for nye relasjoner.
Nå kan du virkelig begynne å kaste deg ut i verden og skaffe deg kjæreste igjen.
Du føler deg sterkere, og tankene på ekskjæresten dukker opp sjeldnere og plager deg ikke på samme måte som før. Du vil nå kunne delta på ulike arrangementer uten å begrense deg til de nærmeste som kjenner historien din.
Tilbakefall kan forekomme

Selv om du føler deg klar, kan det være små tilbakefall der minner eller følelser fra tidligere dukker opp.
Dette er helt normalt, men heldigvis vil slike episoder som regel være korte og lettere å håndtere enn tidligere.
Hvis du har nådd denne fasen, er du sannsynligvis klar til å utforske dating igjen. Ta tiden til hjelp, og la nye relasjoner vokse naturlig. Det er nå du virkelig kan begynne å bygge et nytt kapittel i kjærlighetslivet ditt.
Kjærlighetssorgen forsvinner ikke – hva skal jeg gjøre?

Noen ganger kan et brudd være så vanskelig at det fører til en depresjon. Hvis dette skjer, vil du ofte merke at det ikke er noen fremgang, og tristheten forblir konstant.
Et tegn på depresjon kan være vedvarende negative tanker om deg selv, der du nedvurderer og kritiserer deg selv. Du kan også oppleve handlingslammelse og mangel på motivasjon til å gjøre noe for å håndtere kjærlighetssorgen.
Tror du kanskje at du er deprimert..?
Hvis du mistenker at du har utviklet en depresjon, er det viktig å søke hjelp.
Det å komme seg opp fra en slik tilstand på egen hånd er svært vanskelig. Det er derfor nødvendig å kontakte en lege, terapeut eller psykolog for å få den støtten og veiledningen du trenger.
Selv hvis du bare har en mistanke om at du kan være deprimert, er det en god idé å oppsøke profesjonell hjelp. Å få den rette støtten tidlig kan gjøre en stor forskjell og hjelpe deg med å finne tilbake til balansen i livet.
Konklusjon – slik bearbeider du kjærlighetssorg
Vi skal ikke legge skjul på det – det er vanskelig å komme seg videre etter et brudd. Det gjør vondt nå, og det kommer til å gjøre vondt en stund fremover. Dette er en del av prisen for de gode øyeblikkene og gleden du hadde mens forholdet varte.
Men det finnes et lys i enden av tunnelen. På et tidspunkt vil du komme deg over sorgen og igjen føle deg klar for nye eventyr og nye relasjoner. Veien dit kan være ulik fra person til person, men vi ønsker å vise deg en rute som kan gjøre prosessen litt mindre smertefull.
Gjennom denne artikkelen deler vi tips til hvordan du kan lindre kjærlighetssorgen og beskriver de ulike fasene som mange opplever etter et brudd. Målet er å gi deg verktøyene du trenger for å håndtere utfordringene og finne veien tilbake til glede og balanse i livet.
Gode artikler relatert til kjærlighet og dating
- 80 spørsmål til kjæresten
- Ghosting – hva er det, og hvorfor gjør folk det?
- Første date – Tips, råd & aktiviteter
Ofte stilte spørsmål
Hvorfor gjør kjærlighetssorg fysisk vondt?
Kjærlighetssorg kan føles fysisk fordi hjernen oppfatter emosjonell smerte som en form for fysisk skade.
Hormonene som frigjøres ved stress, som kortisol, kan føre til symptomer som hodepine, magesmerter og trykk i brystet.
Kroppen reagerer på tapet av tilknytning på samme måte som den reagerer på fare eller skade.
Er det normalt å savne eksen selv om forholdet ikke var bra?
Ja, det er normalt. Selv i forhold som ikke var ideelle, kan man savne tryggheten og de gode øyeblikkene.
Hjernen fokuserer ofte på de positive minnene og ignorerer det som var vanskelig, spesielt rett etter et brudd.
Dette er en del av prosessen med å bearbeide tapet.
Hvordan kan man slutte å klandre seg selv etter et brudd?
For å slutte å klandre seg selv, er det viktig å akseptere at alle forhold har to parter med ansvar.
Reflekter over hva som gikk galt, men uten å være for hard mot deg selv.
Lær av opplevelsen, og husk at det ikke alltid finnes en enkel skyldfordeling i komplekse relasjoner.